Consumentenbond: ‘Whitening tandpasta werkt niet’

Wil je wittere tanden en gebruik je daarom een zogeheten ‘whitening’ tandpasta? Stop daar dan maar mee, want het helpt niet. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond.

In de test kregen 420 proefpersonen de opdracht om 30 dagen lang te poetsen met twaalf whitening tandpasta’s en ook twee gewone tandpasta’s. De uitkomst viel tegen: maar bij 26 van de 420 testers konden de tandartsen achteraf zeggen dat de tanden één of twee tinten witter waren geworden. En opvallend: dit gebeurde ook bij proefpersonen die met de ‘gewone’ tandpasta moesten poetsen.

Jan Willem Vaartjes van de Associatie Nederlandse Tandartsen is niet verbaasd over de uitkomst: “Als je je tanden echt witter wil maken kan dat alleen met waterstofperoxide. Maar in Nederland is het verboden om dat middel toe te voegen in tandpasta. In de Nederlandse whitening pasta’s zit daarom meestal een schuur middel en andere chemische stoffen die je tanden beter schoonmaken. Daardoor lijken je tanden soms witter.”

Hoewel de whitening tandpasta’s volgens de Consumentenbond dus niet doen wat ze beloven, zijn ze niet schadelijk en maken ze je tanden wel degelijk schoon. ‘Ze bevatten allemaal genoeg fluoride, maar je betaalt wel (flink) extra voor ‘whitening’. Ons advies is dus: koop gewoon normale, goedkope, tandpasta’, zo valt te lezen in het testverslag van de Consumentenbond.

Wil je wittere tanden, dan is bleken dus eigenlijk de enige optie. “Als je het met een lagere concentratie waterstofperoxide doet die je onder begeleiding van een tandarts gebruikt, is dat een veilige methode,” vertelt Vaartjes.

Maar voorkomen dat je tanden verkleuren is volgens hem nog beter: “Pas op met kleurstoffen in je drank en voeding, zoals koffie en rode wijn. En ik raad iedereen natuurlijk aan om minstens twee keer per dag te poetsen.”

Mondzorg Traianus

Mondzorg Traianus